pavel-6.jpg (62205 bytes)

   lg_prirozvira.gif (2855 bytes)   lg_prirozvira15.jpg (7516 bytes)

Přirozená Víra

Jak jsem si naběhl

Zakládal jsem si na tom, že vždy říkám pravdu. Měl jsem takové zlomyslné pořekadlo: "říkám vždy pravdu, dobře jim tak, neměli se ptát." Následovala sebeprojekce. Předpokládal jsem, že všichni říkají pravdu. Všichni žili ctnostně a já jim třicet let říkal: "co žijete tak ctnostně? Vždyť si užijte!" Velmi naivní přístup. Rozdával jsem moudrost na všechny strany a nikdo to nechtěl slyšet a moje spisky nikdo nechtěl číst. Nakonec jsem zmoudřel také já.
Co se stalo? Ctnostná žena prosazovala velmi přísná etická pravidla. Nikdy by na masáž nešla, za všech okolností by zůstala věrná. Tak jsem ji vzal za ruku a před všemi se nechala hladit.
Přítel má krásné auto, airbagy ze všech stran. Naříkal jsem, jaký mám dluh. On mávnul rukou a řekl: "Co já bych za to dal, kdybych měl tak malý dluh!"
V televizi starší dáma se předváděla a chlubila, jak to s těmi komunisty zvládala. Jsem starší pán, tak si pamatuji její zásadní uvědomělé postoje před rokem 1990. A další zkušenosti...
Tak teď už vím, poučil jsem se! Vždyť je to tak prosté! Říkáme to, co se říkat musí, vytváříme konformní image, ukazujeme své ryzí morální zásady a žádané politické postoje. No a děláme to, co se nám líbí, oddělíme moudře svá etická sdělení od denní praxe. Kdybych tuto zásadu přijal před třiceti lety, nemusel jsem nic psát, nikomu radit. To nás asi naučili komunisté v roce 1969. Stačilo, aby dotazovaný funkcionář prohlásil, že byl pomýlený a ve své funkci zůstal.  
Tak jsem přijal "racionální komunikaci" a abych zůstal ve své funci, prohlašuji, že "byl jsem pomýlený". Vlastě žádnou funkci nemám, tak snad pomýlený nejsem.
Uvědomil jsem si, že tento způsob jednání, které se přizpůsobuje prostředí jako mimikry, je popsán již ve Starém zákoně, v knize Genesis 9,21 a dál. Noe se opil a ve svém stanu ležel nahý. Kenaan ho našel a oznámil to bratrům. Ti vzali plášť, nacouvali aby nic neviděli a otce přikryli. Za to byli oceněni a Kenaan byl proklet. Moudří se poučili a vytvořili nám virtuální svět, ve kterém se tu a tam nějaký ten problém sice najde, ale jinak je vše zcela vpořádku. Vytvoříme si image úspěšného člověka, aby se s námi ostatní lidé bavili. O svých problémech budeme mluvit jen s těmi, se kterými je budeme také řešit.  
Ještě jsem si vzpomněl na Ježíše a na jeho vyznání J 17, 6 a další. Tam píše: "neprosím za svět, pouze za lidi, které jsi mi dal". Ježíš nestal orodovníkem, tuto roli převzala jeho matka. Ježíš na svět zanevřel a stal deprivantem a deviantem, po něm celá dvě milénia byla ve znamení válek, bídy a utrpení. Pokud vím, tak to v plánu původně nebylo. Ukázal mnohým cestu. Původně měl uzdravovat a zpočátku to také dělal. No jo, dobré skutky jsou cestou do pekla. Kdo zde má zájem, aby se z lidí stávali deprivanti a k čemu je potřebuje? 
Tato společnost ze mne udělala psychopata schizofrenika, ale ve správný čas, nyní už bych na to invalidní důchod nedostal. Udělala ze mne kriminálníka pedofila, ale pomohlo mi to, začal jsem se na svět dívat jinak. Trvale mi odmítala lásku žen, argumentovala tím, že jsem ženatý, ale hledání v této oblasti mi pomohlo, udělal jsem si vlastní názor. Nabízel jsem pomoc s uzdravením malých i velkých nemocí, ale zájem nebyl. Vím, že nemohu nic vnucovat, s pomocí se musí počkat, až někdo projeví zájem. Když nic, aspoň jsem si řešil své soukromí. Nyní jsem už zase v pohodě, ujal se mne jiný svět a dostal jsem nový úkol. Jedeme dál.