medy.eu. úvod

eseje, úvahy, psaní, články

Jak řešit problémy se vztahy a láskou

Celé tvůrčí období příštích čtyř milénií bude ve znamení optimalizace vztahů na všech úrovních. Když si uvědomíme, o jak složitý problém jde, tak ta čtyři milénia nejsou až tak dlouhá a jistě by bylo škoda ztrácet dny, ve kterých se tímto nebudeme zabývat. Už máme dost zkušeností s nefungujícícmi vztahy, jen si nejsem jistý, že máme dobrý přehled, v jakém stavu nyní vztahy jsou. 
Všimli jsme si, že je málo lásky na světě, tak už odborné a ženské časopisy píší, že je vše dobré, lidé si užívají sexíku, je tam plno rad, jak si vztah vylepšit. To je jistě dobré, nyní ještě odstranit překážky a problémy, pokud někde jsou. Vše v této oblasti je velmi osobní, každý má jiný přístup, jinou praxi, hodnoty, morálku, zásady a předsudky, to bych zde vyřešil tím, že to připomenu a těm, kdož mají vztahy dobré a nepotřebují nic řešit, bych jen popřál, ať jim to vydrží a třeba se i vylepší. Všem, kteří mají snahu vztahy řešit, se pokusím poradit, snad si z toho něco vyberou, rozhodně nejde o direktivu, pouze doporučení a z toho důvodu také nebudu nic obhajovat ani vysvětlovat. 
Možnost milovat pouze jednu osobu a možnost nenávidět celý svět, je pouze předsudek. Milovat i nenávidět můžeme všechny, ke kterým máme nějaký emotivní vztah a také k těm, kteří se snaží vztah navázat. Uspořádání partnerských vztahů je dáno kulturní direktivou a zvyklostí. Ve světě najdeme různé formy partnerských vztahů. S někým máme základní partnerský vztah, jehož formu můžeme označit jako trvalý nebo občasný, věrný nebo volný a podle funkce pak sociální, solidární, milostný, se společným programem, pracovní, se společnými zájmy, vztah formální, abychom nebyli zcela sami, vztah parazitní je také, takto bychom snad mohli označit a zaškatulkovat většinu vztahů. Už také víme, že každý vztah vyžaduje svoji frekvenci.
Kdo vztahy řeší v této rovině, šťastný to člověk. Dnešní zdejší podmínky vztahům moc nepřejí. Důvodů je mnoho, za hlavní bych označil dva. Prvním je nedostatek peněz a vážné existenční potíže snad všech osob, když jedni opravdu nic nemají, jen nesplatitelné dluhy a rozdaný nebo zabavený  majetek, druzí peníze mají, ale potřebují jich mnohem více na investice a daně. Druhým důvodem je rozpor mezi medializovanou image společnosti a skutečným stavem. Myslíme si, že vše půjde hladce, že si snadno splníme své sny a plány, a hle, ono to nejde. Cosi blokuje naše snahy a žádná dohoda není možná. Pomocí hodnotového kruhu jsme si už v sobě pořádek udělali, už víme, co chceme a jak to udělat. Jenže pro realizaci plánu potřebujeme řešit vztahy a to je problém. Vztahy jsou blokované špatnou zkušeností, nedůvěrou, pomluvou, neschopností komunikovat, strachem z reakce partnera, pracovní zátěží, únavou a nedostatkem času, není možné najít shodný volný čas, často jsou zde i psychické bloky, kterým nerozumíme a překonat nejdou.    
Co s tím? Zde nabízím takové řešení: máme mobilní telefony se sluchátky a tak jistě najdeme nějaký společný čas, ve kterém se můžeme spolu bavit. Jistě se podaří najít a hlavně dohodnout správnou frekvenci komunikace. Něco mezi jednou denně a jednou za měsíc. Pokud se sejít můžeme, tak se sejdeme u vínka nebo u kávy, abychom se poznali s osobou, která má o vztah zájem. Přátel ke kávě můžeme mít neomezeně, omezí nás pouze volný čas. 
Jsou však i vážnější překážky ve vztahu. Mnoho žen touží po vztahu s mužem a ten je pro ně nedostupný. Za nejčastější důvody považuji volbu duchovní orientace, která vztahy blokuje, neschopnosti dát muži to, co ve vztahu hledá a pracovní zatížení mužů, kteří pak na flirt nemají ani pomyšlení.  
Uvolněme si vztahy, opusťme předsudky, mějme více partnerů ke kávě a vínku, zkoumejme, co partner nabízí a co žádá. Mějme dobrou vůli a ono se to jistě zlepší a pak už budeme žít naplno a nebudeme potřebovat žádné rady.